CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS

Thursday, August 6, 2009

Singgang Ikan Kering,Lawa Ikan,Sarak Ikan

Kari Kepala Ikan

450 gram kepala ikan
150 gram serbuk kari
15 gram bawang putih
40 gram bawang merah
5 gram herba eampur
300 gram santan
5 gram daun kari
• 10 gram asam jawa
" 200 gram sayur bendi
150 gram tomato
• 80 gram cili merah " 150 gram air
• Garam seeukup rasa

CARA MEMBUAT:
Panaskan minyak dalam kuali.
Tumiskan bawang merah dan bawang putih yang telah dihiris. Kacau
hingga naik bau. Masukkan herba campur dan tumiskan
Kemudian masukkan serbuk kari dan masakkan sehingga naik minyak.
Masukkan kepala ikan, santan dan garam secukup rasa.
Masukkan air asam jawa, bendi, cili merah dan tomato yang dibelah.
Setelah masak, angkat dan boleh dihidangkan bersama nasi panas .







Ikan Bakar Bermusim

BAHAN-BAHAN:
250 gram ikan siakap
5 gram bawang putih
15 gram bawang merah
10 gram serai
5 gram kunyit hidup
100 gram kelapa parut
80 gram limau nipis
20 gram daun kunyit
Garam seeukup rasa
10 gram cili padi
20 gram cili merah

CARA MEMBUAT:
Bersihkan ikan dan ketepikan.
Cili padi dan cili merah dikisar.
Kisar bawang besar, bawang putih, serai dan kunyit hidup.
Perapkan ikan dengan bahan yang dikisar, hirisan daun kunyit, kelapa parut, jus limau dan garam secukup rasa.
Kemudian bungkus ikan tadi dengan daun pisang dan bakarkan ia sehingga masak.










Singgang Ikan

Bahan-bahannya:

2 ekor ikan masin
1 batang serai di ketuk
500 ml air
3 keping asam gelugor
Garam
Gula

Cara-caranya:

Bahan Hiris:

2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
2 cm lengkuas
1 cm kunyit hidup
2 helai daun limau purut

Cara menyediakan:

  1. Potong ikan masin dan rendam selama 20 minit.Tuskan airnya.
  2. satukan air,bahan hiris,asam gelugur dan serai di dalam periuk.Jerangkan hingga mendidih.
  3. Masukkan ikan masin,gula dan sedikit garam.
  4. Masak hingga mendidih.


Bahan-Bahannya:

500 gm ikan selar
6 ulas bawang merah
1 ikat daun selom
2 tangkai cili merah dihiris
5 tangkai cili padi di hiris
5 biji limau nipis di perah jusnya

Cara Menyediakan:
1.Bersihkan ikan dan rebus hingga masak.Ambil isinya.

2.Satukan isi ikan dengan bahan yang dihiris

3.Tuamgkan jus limau dan gaul rata.

4.Hidangkan dengan nasi panas.



Bahan-Bahannya:

3 ekor ikan kembung
5 ekor ikan selayang
1/2 biji kelapa tua di parut
Sedikit belacan
Garam
Air asam jawa
Gula

Cara Menyediakan:

1.Ikan kembung di belah belakang dan buang tulang tengah.Kikis sedikit isinya tetapi jangan sampai habis.

2.Ikan selayang dibersih dan ambil isisnya.

3.Ambil isi ikan dan tumbuk lumat.Masuk kelapa parut dan tumbuk lagi hingga hancur.Gaulkan dengan belacan dan air asam jawa.

4.Masukkan garam dan gula dan gaul sebati.

5.Sumbatkan isi ikan ke dalam ikan kembung hingga penuh

6.Balut dengan daun pisang dan kukus hingga masak.


IKAN TERUBUK KARI NANAS
Bahan
1 ekor ikan terubuk
(digoreng terlebih dahulu).
1 biji nanas manis (potong ikut suka).
1 peket rempah kari ikan.
10 tangkai cili kering.
10 ulas bawang merah.
4 ulas bawang putih.
1 inci halia.
Sedikit belacan (sekadar perasa).
1 mangkuk susu rendah lemak.
1/2 cawan minyak kelapa sawit.
2 kiub pati ikan bilis.
1 cawan air.
Sedikit garam.
Cara membuat

Cili kering, bawang merah, bawang putih, halia serta belacan dikisar bersama susu

Panaskan minyak dan masukkan bahan kisar tadi.
Tumis sehingga garing.
Kemudian masukkan air dan biar sebentar.

Masukkan rempah kari, nanas dan serbuk ikan bilis.

Apabila sudah masak, tuangkan sos ini ke atas ikan yang sudah digoreng tadi.





No comments:

Post a Comment

adverlets

widgetbucks

Google Web Search Gadget

Search This Blog

Loading...

adiwidget

adiWidget