CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS

Wednesday, July 29, 2009

Kek Lapis Sarawak

Kek Lapis Samarinda


KEK LAPIS SAMARINDA

500gm mentega
1/2 tin susu manis
1 tin sederhana kaya
1 botol horlick
1 sudu makan koko
1 sudu makan gula hitam
12 biji telur
200gm gula
1 sudu makan ovellet
260gm tepung hong kong
2 oz air ais
pewarna merah & kuning

cara2 :-

1.pukul telur, gula, air ais & ovellet hingga gebu , masukkan tepung
2.pukul mentega, masukkan susu & pukul hingga gebu, masukkan kaya.
3.satukan adunan telur & mentega, masukkan horlick,gaul sebati.
4.bahagikan adunan kpd 3 bahagian :-

(a) Ambil 12 senduk besar dan beri warna koko & gula hitam
(b) Selebih bahagi 2 - warna merah & warna kuning

5.bakar bahagian koko terlebih dahulu sebyk 2 lapis
6.pancit warna kuning berselang seli dgn warna merah dan bakar.
7.buat sebyk 3 lapis.
8.ulangi bahagian koko dan buat sehingga habis.
9.bahagian atas mestilah ditutup dgn lapisan koko.

Kek Lapis Lagenda

Kek Lapis Lagenda
10 biji telur
1 tin susu manis
16 oz mentega
2 cawan tepung gandum
1 bpe otol Lady's Choise Peanut Butter Mixed Grape
1 cawan gula halus
1 tin sekaya tinggi
2 paket coklat rice
1 paket ice cream strawberry (3.00)

Cara:
Pukul gula & mentega hingga kembang. masukkan telur satu persatu. Masukkan sekaya,susu,gaul rata-rata. Kemudian masukkan tepung gaul hingga sebati. bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
1<--- bahagian masukkan ice cream 2<--- bahagian masukkan peanut butter Kukuskan berlapis-lapis & setiap lapisan taburkan coklat rice, lapislah sehingga adunan habis.
Kek Lapis Horlick



Bahan-Bahan:
16 oz mentega
10 biji telur
1 tin susu pekat manis
1 gelas gula halus
2 gelas tepung gandum
1 botol kecil horlicks (200gm)

Cara:
Pukul mentega dan gula hingga kembang. Masuk telur satu persatu hingga habis. Pukul lagi hingga sebati. Masukkan tepung, horlick dan susu. Gaul hingga rata dan sebati. Lenser acuan 8" x 8" dengan minyak dan di alas dengan kertas minyak. Ratakan 4 sudu makan adunan dan bakar dengan api bawah dahulu. Setelah masak tukar ke api atas. Ratakan 4 sudu makan lagi adunan dan bakar dengan api atas. Bila masak ulang lagi hingga habis.

Sesuai untuk masa perayaan atau masa biasa bila berkumpul ahli keluarga.

Kek ini makin lama makin sedap dan jika tidak suka terlalu manis, kurangkan sukatan gula dan susu. Simpan dalam peti sejuk dan bungkus dengan aluminium foil.


Kek Lapis Tupperware


Bahan-Bahan:-
20 Biji Kuning Telur
6 Biji Putih Telur
4 Sudu Makan Susu Manis
1 Sudu Makan Ovelett
1 Bungkus Tepung Aiskrim Perasa Vanila
250 gm Tepung Hong Kong
450 gm Mentega


Cara Membuatnya:-
Pukul kuning telur, ovelett, gula halus, tepung Hong Kong & tepung aiskrim, hingga pekat. Mentega dan susu dipukul di tempat lain sehingga kembang, kemudian masukkan kedalam adunan telur tadi dan gaul rata-rata. Sesudah itu bahagikan adunan tadi kepada 4 bahagian iaitu:-

i. Warna Hijau
ii. Warna Kuning
iii. Warna Merah
iv. Warna Ungu

Bakar berlapis-lapis menggunakan 2 senduk didahului warna hijau sebanyak 2 lapis, kuning 2 lapis, merah 2 lapis & warna ungu 2 lapis. Lapis berselang seli seperti di atas sehingga masak.


Kek roda impian

http://1.bp.blogspot.com/_jsWbkH1HgzA/SFPaRbnCZoI/AAAAAAAAACI/D3hjBPgYjAc/S226/roda_impian2.JPG


Bahan Inti
Bahan A

12 biji kuning telur
6 biji putih telur
180 g gula halus
150g tepung hong kong
1 oz air sejuk
a sudu makan ovallette
150g mentega cair

Cara-caranya:

1.Pukul bahan A hingga pekat dan kembang.Gaul rata dan bahagi 2 bahagian.Satu bahagian warna hiaju
dan satu lagi warna merah.Guna acuan 8 1/2 x 8 1/2 inci.

2.Bila dah masak,potong 2.Sapu dengan jem dan potong.Simpan dalam peti sejuk.Kemudian potong 2.

Bahan bawah dan atas
Bahan A
10 biji kuning telur
6 biji putih telur
200g tepung hong kong
2 oz air sejuk
1 sudu makan ovallette

Bahan B
400g mentega
4 sudu makan susu pekat
100 g horlick
1 tin kaya
1 sudu makan pewarna perang dan oren

Cara Membuat
1. Pukul A hingga kembang.Masuk bahan B yang telah dipukul.Gaul rata.Ambil 4 sudu makan adunan dan bakar.

2.Susun gulung tadi berselang seli warna. Lapis lagi 2 sebanyak 2 lapis hingga masak.

3.Susun gulung berselang seli warna.Buat begitu

sehingga habis.

Kek Rosalinda

http://2.bp.blogspot.com/_Yfwq_H4DsPA/SOxRDqmZxsI/AAAAAAAAAUM/HqSH_Z8FOfA/s400/Lapisindiaauto-1.jpg

Bahan A
450 g mentega
4 sudu makan susu pekat
1 paket santan pekat

Pukul bahan A hingga gebu.

Bahan B
25 biji kuning telur
5 biji putih telur
250g gula halus
200g tepung
1 sudu makan ovallete
50 ml air sejuk
sedikit esen vanilla dan butter

Cara Membuat

1.Pukul bahan B sampai kembang dan pekat.Masukkan adunan A dan kacau
sampai sebati.Buat satu lagi adunan dan campur sekali.Kemudian bahagi
kepada
(a) 1 adunan merah
(b) 2 adunan hijau
(c) 1 adunan kuning
(d) 1 adunan ungu

2. Bakar di dalam dua acuan berukuran 9x9 inci dengan warna merah,kuning
ungu dan hiau (6 lapis).1 adunan warna hijau.Susun

Kek Lapis Mawi

Kek Lapis Mawi The image “http://www.ita-delight.com/01/components/com_virtuemart/shop_image/product/2e547821b958c6f923a7ad7b2fd254ea.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.


Bahan-bahan A
25 biji kuning telur
6 biji putih telur
250g gula kastor
200g tepung Hong Kong
1 sudu makan ovallete

Bahan-bahan B
500g mentega
4 sudu makan susu pekat
4 sudu makan susu tepung
50g horlick

Bahan lain
Jem epal dicampur susu pekat
Pewarna hijau + pes pandan
Pewarna kuning + perisa pisang
Coklat rice secukupnya

1.Pukul A hingga kembang.Pukul B hingga putih.Campurkan A dan B.Gaul rata.

2.Bahagi adunan kepada 3 bahagian.1 warna hijau.Lapis 4 lapisan setiap acuan.(2 acuan).1 bahagian warna kuning.Lapis 4 lapisan (2 acuan).1 bahagian warna asal dicampur perasa butter oil.

3.Apabila sejuk,potong dengan pemotong 1/2 inci setiap acuan.Bakar bahagian bawah sebanyak 4 lapisan,ditabur dengan coklat rice setiap lapis.

4.Sapukan jem epal dan susun.

Kek Lapis Teratai

Kek Lapis TerataiKek Lapis Teratai

Bahan-bahan A

18 biji kuning telur
6 biji putih telur
200g gula kastor
100g tepung Hong Kong
1 sudu makan ovallette

Bahan-bahan B
450g mentega
50 g susu tepung
1 tin kecil kaya

Bahan-bahan c
2 sudu makan nescafe
Perasa coffee oil
1/2 botol jem strawberi
Gula hitam
Pewarna pink
80g roti cheese dikisar halus
Penekan zig-zag

Cara Membuatnya

1.Pukul bahan A hingga kembang.Pukul bahan B hingga sebati.Campurkan A dan B.Masukkan roti cheese
dan gaul rata.

2.Bahagi 2 bahagian.1 bahagian dicampur dengan coklat nescafe dan coffee oil dan biarkan sedikit warna
asal.Masukkan ke dalam botol sos.1 bahagian dicampur warna pink,jem strawberi,perasa strawberi.

3.1 bahagian dicampur dengan warna kuning dan perasa sunkist.Lapis sebanyak 5 lapisan berselang seli
warna dan tekan dengan acuan zig-zag

4.Lapiskan lapisan warna coklat dan picitkan warna asal berselang seli sampai habis adunan

5.Lapiskan lapisan warna merah dengan cara yang sama dengan proses pertama tadi.
Kek Lapis Teratai
KEK LAPIS PURNAMA

Bahan A

16 biji kuning telur
6 biji putih telur
200 gram gula halus
150 tepung hong kong
1 sudu makan ovelette

Bahan B
450 gram mentega
1/2 tin susu pekat manis (saiz biasa)

Bahan C
1 tin kecil seri kaya
100 gram Nestum
pewarna hijau, kuning,coklat dan oren
perasa pandan, pisang, kopi, oren

Cara Menyediakan

1. Pukul bahan A hingga ringan & kembang.
2. Pukul bahan B hingga putih dan kembang.
3. Satukan adunan A & B, gaul sebati.
4. Masukkan seri kaya dan Nestum. Kacau rata.
Bahagikan adunan kepada 4 bahagian:

a) 1 bahagian warnakan coklat & masukkan perasa coklat
b) 1 bahagian warnakan merah dan perasa strawberry
c) 1 bahagian masukkan oren dan masukkan perasa oren
d) 1 bahagian warnakan kuning dan perasa mangga

5. Sediakan acuan 8 ½ " X 8 ½ " X 4". Tuang selapis nipis bahagian warna hijau. Bakar dengan api grill di dlm ketuhar bersuhu 250 darjah celcius selama 3 minit.
6. Ulangi langkah 5 hingga adunan habis.
7. Ulang proses sebagaimana dalam langkah 5 dan 6 dengan warna kuning, oren dan coklat sehingga adunan habis.
8. Akhir sekali, bakar di dlm ketuhar bersuhu 180 darjah celcius selama 5 minit.
9. keluarkan dan biarkan kek sejuk di dlm acuan.



The image “http://2.bp.blogspot.com/_9x8ceIQlgc4/SMlijD-GjyI/AAAAAAAAFAY/L_LYsPwzVpc/s400/KEK+LAPIS+TEMBIKAI2.JPG” cannot be displayed, because it contains errors.

Bahan A
20 biji kuning telur
6 biji putih telur
200 gm gula kaster
50 gm tepung roti tunjuk (biskut jejari)
150 g tepung hong kong
1 sudu makan ovellete
Coklat rice
Pewarna hijau
Pewarna kuning
Pewarna merah

Bahan B
450 gm mentega
4 sudu makan susu pekat
1 tin kecil serikaya

Cara
1. Pukul bahan A hingga kembang dan pekat. Pukul bahan B hingga putih.
2. Campurkan kedua-dua adunan dan kacau rata. Bahagikan kepada 3 bahagian

(a) pewama hijau.
(b) pewarna kuning.
(c) pewarna merah.

3. Bakar adunan kuning sebanyak 3 lapis. Diikuti dengan adunan hijau sebanyak 3 lapis.
4. Kemudian masukkan 5 sudu makan adunan merah dan ratakan. Taburkan sedikit coklat rice. Bakar.
5. Lakukan proses yang sama pada adunan merah sebanyak lapan lapisan atau sehingga habis.
6. Lapiskan pula adunan kuning sebanyak 3 lapis dan diikuti pula lapisan hijau sebanyak 3 lapis.


Bahan-Bahan
24 biji kuning telur
4 biji putih telur
500 gm mentega
300 gm gula kaster
180 gm tepung halus
200 gm walnut (dicincang)
30 ml air dingin
1 sudu makan penstabil
1 sudu makan vanilla atau minyak berperisa mentega
pewarna biru

Cara
1. Satukan mentega dgn vanilla atau minyak berperisa mentega dan pukul hingga putih. Ketepikan.

2. Satukan telur, gula, penstabil, tepung halus dan airdingin di dalam mangkuk lain lalu dipukul hingga kembang dan pekat. Masukkan pula adunan mentega dan digaul rata.

3. Bahagi adunan kepada 3 bahagian; 2 bahagian dicampurkan dgn walnut dan yg 1 bahagian lagi diwarnakan biru.

4. Sediakan loyang berukuran 10 x 7 x 3 inci. Alaskan dgn kertas dan sapu dgn mentega. Bubuh 2 senduk adunan walnut ke dalam loyang, ratakan dan bakar dgn api grill selama 2-3 minit. Bubuh lagi 2 senduk adunan walnut dan bakar lagi 2-3 minit.

5. Kemudian , bubuh 2 senduk adunan biru, ratakan dan bakar. Ulangi proses melapis berselang-seli 2 lapis adunan walnut dan 1 lapis adunan biru.

6. Pada lapis penghabisan, apabila telah kekuningan, matikan api grill dan hidupkan api ketuhar. Bakar kek pada suhu 180 darjah Celsius selama 5-10 minit.
Bahan-Bahan
27 biji kuning telur
480 gm mentega
230 gm gula kaster
160 gm tepung gandum
1 sudu makan penstabil
4 sudu makan susu pekat manis
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh serbuk penaik
coklat cip secukupnya
pewarna merah, hijau dan kuning

Cara
1. Satukan mentega dgn susu lalu dipukul hingga kembang. Ketepikan.

2. Satukan telur, gula dan penstabil di dalam mangkuk lain. Pukul hingga naik dan pekat. Masukkan tepung dan gaul rata. Masukkan pula adunan mentega lalu digaul rata.

3. Bahagi adunan kepada 3 bahagian; 1 bahagian diwarnakan merah, satu lagi hijau dan yg satu lagi kuning.

4. Sediakan loyang berukuran 10 x 7 x 3 inci. Alaskan dgn kertas dan sapu dgn mentega. Bubuh 2 senduk adunan kuning ke dalam loyang, ratakan dan bakar dgn api grill selama 2-3 minit. Bubuh lagi 2 senduk adunan kuning , ratakan dan tabur coklat cip. Bakar lagi selama 2-3 minit.

5. Ulangi proses melapis dgn warna hijau seperti dalam langkah 4.

6. Seterusnya, ulangi proses melapis dgn warna merah. Coklat cip hendaklah di tabur pada setiap dua lapisan.

7. Pada lapis penghabisan, apabila kek telah masak, matikan api grill dan hidupkan api ketuhar. Bakar kek pada suhu 150 - 200 darjah Celsius selama 5-10 minit.


KEK LAPIS SAMPOERNA

Bahan-Bahan
25 biji kuning telur
500 gm mentega
250 gm gula kaster
170 gm tepung gandum
100 gm ceri (didadu)
50 gm halwa pala (dicincang)
50 gm badam (dipanggang dan dikisar)
1 sudu makan penstabil
5 sudu makan susu pekat manis
3 sudu makan madu
1 sudu teh esen buah pala

Cara
1. Satukan mentega, susu, madu dan esen pala. Pukul hingga putih dan ketepikan.

2. Satukan telur, gula, penstabil dan tepung lalu dipukul hingga naik dan pekat. Masukkan adunan mentega dan digaul rata. Masukkan pula ceri, halwa pala dan badam. Gaul rata-rata.

3. Sediakan loyang berukuran 9 x 9 x 3 inci. Alaskan dgn kertas dan sapu dgn mentega. Bubuh 2 senduk adunan ke dalam loyang, ratakan dan bakar dgn api grill selama 2-3 minit. Bubuh lagi 2 senduk adunan, ratakan dan bakar selama 2-3 minit.

5. Ulangi proses melapis sehingga adunan selesai.

6. Pada lapis terakhir, apabila kek telah nampak kekuningan, matikan api grill dan hidupkan api ketuhar. Bakar kek pada suhu 200 darjah Celsius selama 10 minit



Bahan-bahannya
30 biji kuning telur
2 biji putih telur
350 gram gula halus
50 gram tepung aiskrim vanilla
1 sudu besar pes mocca
200 gram kismis
1 sudu the esen vanilla
sedikit pewarna hijau
90 gram tepung softasilk
1 sudu teh esen buah-buahan (sebarang jenis buah-buahan)
1 sudu besar ovalette
500 gram mentega

Cara-caranya
1. Mentega, esen vanilla, esen buah-buahan dikacau sampai sebati.
2. Pukul telur bersama gula sehingga pekat, masukkan ovalette dan terus pukul hingga pekat.
3. Masukkan mentega dan kacau rata. Kemudian masukkan tepung aiskrim dan tepung softasilk. Kacau rata.
4. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian satu bahagian diwarnakan hijau dan satu lagi dibiarkan plain.
5. Dengan menggunakan grill bakar 2 lapis adunan plain dan 3 lapis adunan hijau setiap lapisan ditaburkan kismis. Buat begitu hingga habis.

Kek Lapis Suterahttp://randy-afandi.blogspot.com/2008_11_01_archive.html http://resipidiana.blogspot.com/2006/11/kek-lapis-kismis-gambar-ini-adalah.html http://resipidiana.blogspot.com/2006/11/kek-lapis-kismis-gambar-ini-adalah.html


Bahan-bahan ( 8" x 8" x 2.5" )

  • 1. 480gm mentega.
  • 2. 1 gelas gula pasir yg tlh dikisar
  • 3. 15 biji kuning telur.
  • 4. 5 biji putih telur.
  • 5. 2 gelas tpg gandum.
  • 6. 100gm horlick.
  • 7. 1 tin kecil susu pekat.
  • 8. 1 sudu makan ovellet.
  • 9. 250gm strawberi filling.
  • 10. 250gm blueberi filing.
  • 11. Sedikit pewarna merah jambu & ungu.

Cara-cara

  1. Masukkan gula & putih telur. Pukul hingga putih. Mentega dan kuning telur di pukul hingga kembang. Satukan adunan putih telur kedlm kuning telur. Masukkan tepung dan diikuti dgn horlicks. Pukul hingga sebati. Masukkan susu & ovellet.Pukul hingga sebati.
  2. Bahagi kepada 3 adunan. a) masukkan strawberi filling & pewarna merah jambu. ( Masukkan adunan dlm piping ) b) Masukkan blueberi filling & pewarna ungu ( Masukkan adunan dlm piping yang lain ) c) Biarkan kosong ( warna krim)
  3. Alaskan Loyang dgn kertas minyak. Masukkan sesenduk adunan krim kedlm Loyang. Bakar guna api atas & bawah. Buat hingga 3 lapisan. Kemudian masukkan adunan strawberi dan di selang selikan dgn adunan blueberi. Bakar lapisan tersebut. Bila sudah masak.( Bahagian atas kek warna kuning keperangan, Lapislah lagi hingga adunan strawberi dan blueberi tersebut habis. Kemudian lapislah dgn adunan warna krim. Buat hingga 3 lapisan.


Kek Lapis Polkadot Sagu



KEK LAPIS POLKADOT SAGU


Bahan A
16 biji kuning telur
6 biji putih telur
210 gm gula kastor
180 gm tepung Hong Kong
50 gm tepung sagu
1 sudu makan ovalette

Bahan B
480 gm mentega
1 tin kecil seri kaya
5 sudu makan susu pekat
500 gm roti tunjuk
pewarna hijau dan coklat
perasa pandan dan coklat

Cara Membuat:
1) Pukul semua Bahan A hingga kembang dan masukkan Bahan B. Gaul hingga sebati

2) Bahagi adunan kepada dua bahagian. Satu bahagian berwarna hijau ditambah dgn perasa pandan. Satu bahagian berwarna coklat ditambah perisa coklat. Lapis warna coklat sehingga masak.

3) Kemudian susun roti tunjuk. Lapis lagi warna hijau dan susun roti tunjuk selepas itu. Susun berselang-seli, hijau dan coklat. Ulang proses ini sehingga habis.


KEK LAPIS DWI-BERRY

Bahan-Bahan
450 gm mentega
160 gm gula
½ sudu besar ovellette

10 biji telur (saiz besar)
200 gm (½ tin) susu pekat manis

300 gm tepong Hong Kong
100 gm horlicks
80 gm jem strawberry + pewarna merah
80 gm jem blueberry + pewarna biru
50 gm keju parut

Cara:

1) Pukul mentega, gula dan ovalette sehingga kembang.

2) Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil terus pukul.

3) Perlahankan speed mixer, bubuh susu pekat manis dan terus pukul.

4) Seterusnya, kurangkan kelajuan mixer hingga ke paras paling perlahan (rendah) lalu masukkan tepung HK dan horlicks sedikit demi sedikit. Pukul hingga sebati dan rata.

5) Ambil 12 senduk adunan dan biarkan plain (utk 3 lapis bawah & 3 lapis atas; 1 lapis 2 senduk adunan). Lebihan adunan dibahagi dua. Satu warnakan biru dan yg satu lagi merah lalu masukkan ke dalam botol plastik.

6) Bakarlah 3 lapis plain. Taburkan sedikit keju parut pd setiap lapisan. Utk lapisan ke empat hingga 13, picitkanlah adunan merah/biru berselang seli, menyerong (diagonally). Setelah selesai, bakarlah 3 lagi lapisan plain.






KEK LAPIS AISKRIM ANIKA RASA


Bahan-Bahan
30 biji kuning telur (8 biji putihnya)
600 gm mentega
410 gm gula halus
330 gm tepung self-raising
4 sudu makan susu pekat

Peraturannya
1. Pukul mentega dan susu hingga putih. Ketepikan
2. Pukul putih telur hingga kembang dan masukkan gula sedikit-sedikit hingga habis.
3. Masukkan kuning telur dan pukul hingga pekat.
4. Masukkan mentega, kacau hingga rata
5. Akhir sekali masukkan tepung, kacau rata.
6. Bahagikan adunan ini kepada 5 bahagian.Campuran adalah seperti di bawah:


(a) Campurkan:
100 gm aiskrim vanila
40 gm tepung asikrim vanilla


(b) Campurkan:
100 gm aiskrim vanilla
40 gm tepung aiskrim vanilla
1/2 sudu teh esen oren
1 sudu teh pewarna oren



(c) Campurkan:
100 gm aiskrim vanilla
40 gm tepung aiskrim vanilla
1/2 sudu teh esen pisang
1 sudu teh warna hijau



(d) campurkan:
100 gm aiskrim strawberry
40 gm tepung aiskrim vanilla
1/2 sudu teh esen strawberry
1/2 sudu teh pewarna merah jambu


(e) Campurkan:
100 gm aiskrim chocolat
40 gm tepung aiskrim vanilla
1 sudu teh pewarna choklat

7. Gunakan acuan 10" x 10" x 3" yang telah disapu dengan mentega.
8. Bakar selapis-selapis (satu lapis dua senduk) di dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dulu 160C grill sehingga habis
KEK LAPIS AISKRIM STRAWBERRY



Kek Lapis Aiskrim Strawberry

Bahan A
24 biji kuning telur
450 gm mentega
5 biji putih telur
280 gm gula halus
80 gm tepung naik sendiri
sedikit pewarna merah/kuning
1 sudu teh esen vanilla

Bahan B
170 gm tepung ice-cream strawberry (diayak dahulu)
150 gm ice-cream strawberry (jenis plain) – lembutkan
130 gm susu tepung
1 sudu teh esen vanilla

sedikit mentega (dicairkan dlm mangkuk kecil utk disapu pada setiap lapisan)
loyang pembakar (10” x 7”)- alaskan dgn kertas tracing, sapukan mentega

Cara:
Mentega dipukul hingga gebu. Ketepikan. Pukul putih telur dgn separuh gula (140gm) hingga naik dan pekat. Ketepikan. Pukul kuning telur dgn gula yg separuh lagi hingga naik dan pekat. Masukkan mentega dan kacau rata. Campurkan adunan putih telur, kacau rata, masukkan tepung dan kacau lagi hingga rata. Bahagi adunan kepada 2 bahagian.

Satu bahagian dicampurkan dgn susu tepung, esen vanilla dan warna kuning. Yang satu bahagian lagi dicampur dgn tepung ice-cream strawberry, esen strawberry, serta ice-cream strawberry dan pewarna merah. Kacau rata-rata.

Bakarlah berselang-seli merah dan kuning, mengikut citarasa anda samada selapis kuning, selapis merah atau dua lapis kuning, dua lapis merah. Gunakan api ‘grill’ dgn suhu kira-kira 180 – 200 darjah Celsius. Pada setiap lapisan, setelah lapisan itu masak, keluarkan dari oven dan sapukan dgn mentega cair. Tuang lagi adunan (kira-kira 1 senduk) dan bakar lagi hingga ke lapisan akhir. Pada lapisan terakhir, gunakan api oven (api atas bawah) dan kecilkan suhunya kpd kira-kira 160 darjah dan masak hingga kek masak (kira-kira 8-10 minit).

KEK LAPIS BATIK KENYALANG







KEK LAPIS BATIK KENYALANG


Bahan-Bahan
500 gm mentega golden churn

200 gm gula halus
390 gm susu pekat
150 gm horlick
200 gm jem buah-buahan


300 gm tepung hongkong
10 biji telur gred A
1 sudu kecil pewarna kuning
1 sudu kecil pewarna hijau
1 sudu kecil pewarna merah



Cara

1. Pukul mentega dan gula sehingga putih dan kembang.



2. Di dalam bekas yg lain, pukul telur sehingga kembang


3. Campurkan adunan mentega dan telur, pukul hingga sebati atau selama 2 minit.

4. Masukkan susu pekat, jem, Horlick dan tepung. Pukul selama 2 minit.



5. Ambil 12 senduk lauk adunan dan ketepikan utk dibuat 3 lapisan bawah dan 3 lapisan atas- 1 lapis 2 senduk adunan. Kemudian bubuhkan dgn sedikit pewarna kuning. Yg selebihnya, saya
bahagikan kpd 3 bahagian- merah, hijau dan jingga (oren).

6. Tuang 2 senduk adunan kuning ke dalam loyang 9" x 9" yg telah dialas kertas dan digris.
Bakar sehingga 3 lapis adunan kuning ini dgn api grill, suhu 180 -200 darjah).

7. Masukkan adunan merah, hijau (& oren) ke dalam botol sos berasingan. Bila 3 lapisan kuning tadi dah masak, paipkan secara menyerong (diagonally) adunan hijau berselang-seli dgn merah dan oren sehingga menutupi lapisan bawah. Bakar pada suhu yg sama sehingga lapisan masak.

8. Jika terdapat lapisan tadi menggelembung, cucukkan dgn lidi agar ianya rata semula.

9. Kemudian, paipkan pula lapisan 3 warna tadi secara bertentangan dengan lapisan
sebelumnya. Ulangi proses ini sehingga adunan selesai.

10. Untuk lapisan atas, gunakan adunan kuning yang masih ada 6 senduk tadi utk membuat 3 lapisan. Bakar seperti biasa dgn api grill sehingga masak.

KEK LAPIS SERI BALAS
Bahan A:
7 biji telur (ambil 3 biji putihnya)
120 gm gula kastor (boleh kurangkan kpd 100 gm)
150 gm tepung hong kong
¾ sudu makan ovalet
35 ml air sejuk

Bahan B:
225 gm mentega
3 sudu makan susu pekat manis
160 gm sekaya
1 sudu teh esen vanilla

Jem (sebarang perisa) utk melekatkan kek


Cara Membuat Inti Kek:
Pukul semua Bahan A dengan kelajuan tinggi hingga pekat (kira-kira 6-8 min). PukulBahan B hingga putih/kembang. Satukan kedua-dua Bahan A & Bahan B. Gaul hingga rata. Adunan ini cukup utk memberikan anda 8-9 lapisan (dgn 1 lapisan menggunakan 2 senduk besar). Bubuhlah pewarna yg anda sukai.

Dengan menggunakan acuan 8"x8"x2", bakarlah inti kek ini selapis-selapis dgn warna yg anda telah pilih dgn suhu lebih kurang 180 darjah Celsius sehingga selesai semua lapisan tersebut. Kemudian sejukkan dulu sebelum anda memotongnya dalam bentuk segitiga mengikut ketinggian kek tersebut.
Cara Membuat Lapisan Atas & Bawah:
Adun satu lagi Bahan A & B. Kali ini bahagikan kepada 2 bahagian dgn warna asal. Bakar lapisan kek (bahagian bawah) sebanyak 5-6 lapisan (satu lapis abt 2 senduk). Kemudian bubuh Inti Kek yg telah anda potong tiga-segi dan susun tadi di atas lapisan bawah kek dgn menggunakan jem. Seterusnya, bakar lapisan atas kek bermula dari permukaan inti kek tadi, sebanyak 5-6 lapisan lagi. Guna acuan 7½" x 7½" x 3". Kepanasan suhunya juga sama seperti tadi, iaitu 180C.









KEK LAPIS BATIK KENYALANG


Bahan-Bahan
500 gm mentega golden churn

200 gm gula halus
390 gm susu pekat
150 gm horlick
200 gm jem buah-buahan

300 gm tepung hongkong
10 biji telur gred A
1 sudu kecil pewarna kuning
1 sudu kecil pewarna hijau
1 sudu kecil pewarna merah
1 sudu kecil pewarna oren -.

Cara

1. Pukul mentega dan gula sehingga putih dan kembang.


2. Di dalam bekas yg lain, pukul telur sehingga kembang
.

3. Campurkan adunan mentega dan telur, pukul hingga sebati atau selama 2 minit.

4. Masukkan susu pekat, jem, Horlick dan tepung. Pukul selama 2 minit


5. Ambil 12 senduk lauk adunan dan ketepikan utk dibuat 3 lapisan bawah dan 3 lapisan atas- 1 lapis 2 senduk adunan. Kemudian bubuhkan dgn sedikit pewarna kuning.selebihnya,
bahagikan kpd 3 bahagian- merah, hijau dan jingga (oren).

6.
Tuang 2 senduk adunan kuning ke dalam loyang 9" x 9" yg telah dialas kertas dan digris.
Bakar sehingga 3 lapis adunan kuning ini dgn api grill, suhu 180 -200 darjah).

7. Masukkan adunan merah, hijau
(& oren) ke dalam botol sos berasingan. Bila 3 lapisan kuning tadi dah masak, paipkan secara menyerong (diagonally) adunan hijau berselang-seli dgn merah dan oren sehingga menutupi lapisan bawah. Bakar pada suhu yg sama sehingga lapisan masak.

8.
Jika terdapat lapisan tadi menggelembung, cucukkan dgn lidi agar ianya rata semula.

9. Kemudian, paipkan pula lapisan 3 warna tadi secara bertentangan dengan lapisan
sebelumnya. Ulangi proses ini sehingga adunan selesai.

10.
Untuk lapisan atas, gunakan adunan kuning yang masih ada 6 senduk tadi utk membuat 3 lapisan. Bakar seperti biasa dgn api grill sehingga masak.


KEK LAPIS BATIK SUTERA

Bahan-Bahan:

450g mentega

250g gula halus (boleh kurangkan kpd 180 gm)

10 biji telur

170g seri kaya

397g susu pekat manis

100g Horlicks

1 sudu kecil esen vanila

200g tepung gandum (saya gunakan tpg Hong Kong)


Cara :

Pukul mentega dengan gula hingga kembang. Masukkan telur sebiji-sebiji sambil terus memukul hingga sebati. Masukkan seri kaya, susu manis, Horlicks dan esen vanila. Pukul lagi hingga rata. Masukkan tepung dan gaul rata-rata.

Bahagikan adunan kepada 3 bahagian:

i) 2 bahagian dibiar plain (utk lapisan bawah dan atas)

ii) 1 bahagian lagi dibahagi 3 -utk 3 warna, merah, cokelat dan oren.

Panaskan ketuhar dgn suhu kira-kira 200-220 darjah Celsius. Gunakan api grill saja. Sementara itu sediakan loyang berukuran 10" x 7". Alaskan dgn kertas dan digriskan pd dasar dan sekeliling loyang.

Setelah itu, mulalah membakar kek untuk lapisan bawah. Gunakan adunan plain dan bakar setiap lapis dgn 2 senduk adunan (4 lapisan semuanya) . Setelah itu bakar 3 lapis adunan berwarna merah, 3 lapis warna cokelat dan 3 lapis warna oren. Akhir sekali, bakar lapisan atas kek dgn adunan plain (4 lapisan).



KEK LAPIS BATIK SUTERA

Bahan-Bahan:

450g mentega

250g gula halus

10 biji telur

170g seri kaya

397g susu pekat manis

100g Horlicks

1 sudu kecil esen vanila

200g tepung gandum


Cara :

Pukul mentega dengan gula hingga kembang. Masukkan telur sebiji-sebiji sambil terus memukul hingga sebati. Masukkan seri kaya, susu manis, Horlicks dan esen vanila. Pukul lagi hingga rata. Masukkan tepung dan gaul rata-rata.

Bahagikan adunan kepada 3 bahagian:

i) 2 bahagian dibiar plain (utk lapisan bawah dan atas)

ii) 1 bahagian lagi dibahagi 3 -utk 3 warna, merah, cokelat dan oren.

Panaskan ketuhar dgn suhu kira-kira 200-220 darjah Celsius. Gunakan api grill saja. Sementara itu sediakan loyang berukuran 10" x 7". Alaskan dgn kertas dan digriskan pd dasar dan sekeliling loyang.

Setelah itu, mulalah membakar kek untuk lapisan bawah. Gunakan adunan plain dan bakar setiap lapis dgn 2 senduk adunan (4 lapisan semuanya) . Setelah itu bakar 3 lapis adunan berwarna merah, 3 lapis warna cokelat dan 3 lapis warna oren. Akhir sekali, bakar lapisan atas kek dgn adunan plain (4 lapisan).




Bahan-Bahan
20 biji kuning telur
6 biji putih telur
300 gm gula kaster
140 gm tepung Hong Kong
30 gm tepung susu
40 gm Nestum
1 sudu makan ovallete
I camca teh butter oil
520 gm mentega
2 sudu teh warna kuning
2 sudu teh warna putih
200 gm honey dew (dikisar)
Cara
1. Mentega dipukul rata, masukkan butter oil.
2. Pukul kuning dan putih telur, gula kastor dan ovallete sehingga naik dan pekat.
3. Kemudian masukkan tepung hong kong, susu tepung dan Nestum sambil dipukul perlahan-lahan.
4. Masukkan pula honey dew dan mentega. Gaul rata-rata.
5. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian dengan warna masing-masing.
6. Loyang 3 inci disapu mentega dan alas kertas.
7. Bakar dua lapis warna kuning berselang-seli dgn 2 lapis warna putih (ataupun mengikut citarasa anda) sehingga selesai adunan.



BAHAN (A)

15 BIJI KUNING TELUR SEJUK
4 BIJI PUTIH TELUR SEJUK
270 GM GULA HALUS
40 CC AIR SEJUK
160 GM TEPUNG HONG KONG
¾ SUDU BESAR OVALETTE
1 SUDU TEH BAKING POWDER


BAHAN (B)

270 GM MENTEGA
4 SUDU BESAR SUSU PEKAT
2 SUDU BESAR COFFEE OIL
¼ SUDU TEH GARAM HALUS
SEDIKIT PEWARNA MERAH


PERATURANNYA


1. PUKUL BAHAN A HINGGA SEBATI DAN KETEPIKAN.
2. PUKUL BAHAN B SAMPAI PEKAT.
3. MASUKKAN BAHAN B SEDIKIT-SEDIKIT KE DALAM BAHAN A. KACAU RATA-RATA.
4. BAHAGI ADUNAN KEPADA 2 BAHAGIAN. SATU DIWARNAKAN MERAH DAN YANG SATU LAGI DIBIARKAN PLAIN. ANDA BOLEH GUNAKAN LOYANG BERUKURAN 9" X 6".
5. BAKARLAH 1 LAPIS PLAIN DAN 1 LAPIS MERAH SEHINGGA SELESAI.


Kek Lapis Horlicks

Bahan-Bahan:
10 biji telur
16 oz mentega
220 gm gula kaster
240 gm tepung gandum (saya gunakan tpg HK)
200 gm Horlicks
1 tin susu pekat (397gm)

Cara:
Pukul mentega dan gula hingga kembang. Masuk telur satu persatu, pukul lagi hingga pekat dan rata. Masukkan susu pekat, kacau rata. Kemudian masukkan tepung dan horlicks. Kacau/gaul rata-rata. Bakar dgn suhu abt 200 darjah Celsius (api grill je) selapis-selapis hingga selesai.



















KEK LAPIS HORLICKS-MILO

Bahan-Bahan:
10 biji telur
16 oz mentega
220 gm gula kaster

KEK LAPIS HORLICKS-MILO

Bahan-Bahan:
10 biji telur
16 oz mentega
220 gm gula kaster
240 gm tepung gandum

200 gm Horlicks
1 tin susu pekat (397gm)

240 gm tepung gandum

Cara:
Pukul mentega dan gula hingga kembang. Masuk telur satu persatu, pukul lagi hingga pekat dan rata. Masukkan susu pekat, kacau rata. Kemudian masukkan tepung, dikacau/gaul rata dan bahagikan adunan kepada dua bahagian. Satu dicampur Horlicks manakala yg satu lagi di bubuh Milo. Bakar selapis-selapis hingga selesai.


















KEK LAPIS LENGIT PISANG
Bahan
4 biji putih telur
12 biji kuning telur
110 gm tepung gandum }
200 gm tepung aiskrim vanilla } - digaul rata dan diayak
1 sudu teh penuh baking powder }

400 gm mentega
240 gm gula kaster
200 gm pisang (dilumat)
1 sudu teh esen pisang
sedikit pewarna kuning
1 loyang empat persegi (8” x 8” x 3”) - alas dgn kertas kek & gris dgn mentega

Cara
Pukul mentega hingga lembut dan masukkan pisang. Gaul rata dan ketepikan.
Pukul putih telur hingga kembang. Masukkan gula sedikit-sedikit dan terus pukul hingga pekat. Masukkan pula kuning telur satu-persatu dan pukul lagi hingga naik dan kembang. Perlahankan speed mesen dan masukkan kombinasi tepung sedikit-sedikit dan pukul terus sehingga habis semua tepungnya. Hentikan mesen dan masukkan adunan mentega, pewarna kuning dan esen pisang dan gaul adunan dgn senduk kayu hingga rata. Bakarlah selapis-selapis dgn menggunakan api grill sebagaimana anda membakar kek-kek lapis yg lain.

KEK LAPIS LENGIT PISANG
Bahan
4 biji putih telur
12 biji kuning telur
110 gm tepung gandum }
200 gm tepung aiskrim vanilla } - digaul rata dan diayak
1 sudu teh penuh baking powder }

400 gm mentega
240 gm gula kaster
200 gm pisang (dilumat)
1 sudu teh esen pisang
sedikit pewarna kuning
1 loyang empat persegi (8” x 8” x 3”) - alas dgn kertas kek & gris dgn mentega

Cara
Pukul mentega hingga lembut dan masukkan pisang. Gaul rata dan ketepikan.
Pukul putih telur hingga kembang. Masukkan gula sedikit-sedikit dan terus pukul hingga pekat. Masukkan pula kuning telur satu-persatu dan pukul lagi hingga naik dan kembang. Perlahankan speed mesen dan masukkan kombinasi tepung sedikit-sedikit dan pukul terus sehingga habis semua tepungnya. Hentikan mesen dan masukkan adunan mentega, pewarna kuning dan esen pisang dan gaul adunan dgn senduk kayu hingga rata. Bakarlah selapis-selapis dgn menggunakan api grill sebagaimana anda membakar kek-kek lapis yg lain.




LAPIS LIMAU PURUT

Bahan-Bahan
250 grm mentega
2 sudu makan susu pekat
½ tsp vanilli
10 kuning telur
4 putih telur
160 grm gula
90 grm tepung Hong Kong
2 sudu makan badam kisar
½ sudu teh baking powder
1½ - 2 sudu makan kulit limau purut (parut)
1 tsp warna hijau

Peraturannya
1. Mentega, vanilli dan susu pekat dikacau hingga kembang. Ketepikan.
2. Pukul putih telur bersama baking powder hingga kembang. Masukkan gula sedikit-sedikit sehingga habis. Pukul lagi hingga naik dan pekat.
3. Masukkan kuning telur satu persatu dan terus pukul hingga sebati.
4. Masukkan mentega yang telah dikacau tadi ke dalam adunan putih telur. Kacau rata-rata lalu masukkan tepung sedikit demi sedikit.
5. Masukkan badam dan parutan limau purut. Kacau hingga rata. Bahagi adunan kepada 2 bahagian. Satu biarlah plain dan yg satu lagi dibubuh pewarna hijau.
6. Bakarlah selapis demi selapis hingga masak.


















No comments:

Post a Comment

adverlets

widgetbucks

Google Web Search Gadget

Search This Blog

Loading...

adiwidget

adiWidget